Gelijke rechten voor homoparen

Discriminatie van homo´s en lesbiennes komt nog steeds voor, ook al is dat verboden. Stellen van hetzelfde geslacht hebben recht op gelijke behandeling en mogen sinds 2001 in Nederland wettelijk trouwen. Toch hebben veel homoparen nog te maken met pesterijen, intimidatie en geweld. Ook in het buitenland is er sprake van intolerantie tegen homoseksuelen. De overheid en het bedrijfsleven moeten zich hier sterk voor maken. Homoparen mogen vanwege hun geaardheid niet buitengesloten worden.

homos-rechten-yuris

Wat doet de overheid?

Het kabinet erkent dat lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) nog steeds te maken hebben met discriminatie en geweld. Daarom hebben ze meerdere maatregelen genomen om discriminatie te bestrijden. Zo wil de overheid betere voorlichting (onder andere op scholen), een betere registratie van discriminatie en geweld zwaarder bestraffen. Ook wil ze zorgen dat homoseksuele jongeren zich veiliger voelen om uit de kast te komen. Daarnaast wil de overheid zich sterker maken voor gelijke rechten van homoparen dan voorheen. Zo is er een voorstel voor een wet ingediend waardoor scholen in het bijzonder onderwijs niet langer leraren mogen ontslaan of leerlingen mogen weigeren vanwege hun seksuele voorkeur. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken wil meer samenwerken met landen waar gelijke rechten voor homoparen minder vanzelfsprekend zijn.

Dat de overheid zich sterk maakt voor homoparen is een goed teken. Discriminatie is een serieuze zaak en verdwijnt niet zomaar. Maar ook het bedrijfsleven zou meer moeten doen voor gelijke rechten van homoparen. Op de werkvloer valt er namelijk ook nog genoeg te verbeteren. In de arbeidsrechten van een werknemer staat namelijk dat iedereen over gelijke rechten beschikt en er geen onderschijt mag worden gemaakt. Echter gebeurd dit jammergenoeg nog veelvuldig en dus mag deze groep zich beroepen bij een adviesbureau op hun rechten. Een juridisch advies van een rechtshulpbureau zoals Yuris zou daarbij kunnen helpen. Zij zijn gespecialiseerd in rechtshulp en brengen daarover juridisch advies uit tegenover zowel particulieren als bedrijven.