Steeds meer haat en geweld op internet

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) doet steeds vaker aangifte vanwege discriminatie op internet. Daar verhard de sfeer. “Mensen zeggen de meest verschrikkelijke dingen en wat ze zeggen wordt steeds extremer”, zegt Ronald Eissens van het MDI. In 2012 werden 943 meldingen van discriminatie gedaan, waarvan er volgens het MDI 421 strafbaar waren. Ten opzichte van 2011 nam het aantal meldingen af, maar er waren er meer strafbaar en gericht op haat of geweld. Vooral antisemitisme kwam veel voor, gevolgd door discriminatie van moslims.

Aangifte
Achttien keer werd er aangifte gedaan na ernstige discriminatie, waarbij ook na aandringen niet van het internet werd verwijderd. Op Twitter waren tien strafbare berichten te vinden die niet verwijderd werden. Inmiddels staat Twitter wel open voor het verwijderen van discriminerende berichten. Zo werd in Duitsland eerder dit jaar een account van een neonazistische beweging verwijderd.

Sociale media
Eissens ziet in sociale media een grote boosdoener om haat en geweld te propageren. “In het verleden zat de grootste ellende op sites die daar specifiek voor bedoeld waren”, zegt hij. “Maar discriminatie vindt nu ook vooral op sociale media plaats. We zien steeds vaker dat er in een willekeurige discussie uit het niets discriminerende opmerkingen opduiken. Er lijkt een grotere acceptatie voor dit soort gedrag te ontstaan.”