Verzekeraar benadeelt vrouwen na letsel

Als vrouwen door een ongeval niet meer in staat zijn om te werken, lopen ze kans een veel lagere schadevergoeding te ontvangen dan een man in precies dezelfde situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Deze vorm van discriminatie kan soms meer dan 100.000 euro schelen, afhankelijk van wat diegene verdient. Verzekeraars proberen vrouwen te benadelen, onder anderen met het argument dat een vrouw vast wel een keer zwanger wordt en daardoor toch al minder zou gaan werken, als ze gezond was gebleven.

Schadevergoeding
Na een ongeluk of medische fout, wanneer iemand arbeidsongeschikt raakt, kan je een schadevergoeding claimen. Om het gedrag te bepalen wordt gekeken naar hoe het leven van het slachtoffer zou zijn, als alles goed zou zijn. Materiële schade, inkomensschade, smartengeld en pensioenschade worden hierbij betrokken. Dat is echter wel lastig te bepalen wanneer mensen op jonge leeftijd een ongeluk krijgen.

Hypothetische kinderwens
Het is moeilijk te bepalen hoe vaak er gediscrimineerd wordt. Veel vrouwen weten niet dat ze worden achtergesteld. “Feitelijk zouden zij dan naar een vergelijkbare situatie van een man moeten kijken. Het verschil in berekeningen kan oplopen tot een ton of meer”, zegt Johan Oosting van Letselschadebureau Schut Oosting. Zijn bureau vocht een discriminatiegeval aan. En met succes. Een vrouw van 28 jaar die invalide werd, had recht op ruim 190.000 euro, maar kreeg ‘slechts’ 173.000 euro. De verzekeraar had er geld van af gehouden ‘in het licht van een hypothetische kinderwens’. Iets wat kan worden afgedaan als een slappe smoes.